loading

Astrologie

 

Astrologie

 

Astrologie is een heel oude methode om met behulp van planeetstanden menselijke eigenschappen te bepalen. Het werd al beoefend en bestudeerd ten tijde van het oude Babylon (het huidige Irak). In het Europa van voor de komst van het christendom was astrologie een wezenlijk onderdeel van verschillende mysterie godsdiensten, men ging uit van "Zo boven, zo beneden". Er was ook geen onderscheid tussen astrologie en astronomie, die splitsing is pas na de middeleeuwen gekomen.

 

Wat is astrologie

 Astrologie vandaag de dag is geen geloof en geen wetenschap, althans, geen erkende. Voor mij persoonlijk zie ik het  toch een klein beetje als een wetenschap, we werken immers met vast gestelde graden en planeten die op een bepaalde manier staan. Alles kun je al b.v. zien voor over een jaar, dit staat vast en voor mij is dit wetenschap. Het probleem zit o.a.  in de uitleg waardoor astrologie niet meer onder wetenschap valt. Er komt soms helaas veel onzin bij, jammer. 

Alle vormen van astrologie hebben in ieder geval twee dingen met elkaar gemeen:

 

1) Ze verklaren ervaringen van mensen vanuit de planeten;
2) Gebeurtenissen worden verklaard aan de hand van bewegingen in het heelal.

 Astrologie is vooral een verzamelnaam voor heel veel specialismen. Wat zij allemaal met elkaar gemeen hebben is dat zij gebruik maken van de tekens van de dierenriem, de planeten uit ons zonnestelsel en de huizen uit een horoscoop.Voor mij staat vast dat iedereen  geboren is met een bepaalde stand van planeten. Deze aspecten die de planeten maken vormen een karakter, dat b.v.  ongeduldig is of juist vol passie of niet vooruit te branden. Dit komt echt vooral door de standen van de planeten en in welk sterrengedeelte (tekens) ze zich bevonden tijdens je geboorte. Natuurlijk speelt ook de opvoeding een belangrijke rol. De opvoeding kan bepaalde standen die eigenlijk amper aanwezig zijn stimuleren of juist goede aspecten onderdrukken. Soms moeten wij weer terug naar de kern. Door uitleg te geven aan mensen, begrijpen mensen zichzelf soms beter en begrijpen ze soms waarom ze reageren zoals ze reageren. Zie het als een gebruiksaanwijzing van jezelf. Probeer alles uit jezelf te halen wat je in je hebt, het zou toch zonde zijn als je bepaalde goede kwaliteiten van jezelf amper in dit leven gebruikt. Je leven zou er zo veel beter uit kunnen zien en je zou jezelf ook beter begrijpen. Je wordt je bijvoorbeeld na een persoonlijk astrologisch consult ook bewust van je valkuilen en waarom je telkens tegen dingen aanloopt. Dit wil niet zeggen dat dit dan over is, hier moet je dan wel aan werken, alleen weet je dan waarom. Astrologie kan je daar dus ook bij helpen. Ook kunnen we zien waar jij nu op dit moment staat in het leven, wat kun je ongeveer verwachten, krijg je juist de flow mee of moet je even opletten of sta je tijdelijk even stil. Is het wel het moment om een zaak te beginnen of kun je beter even wachten, dit is allemaal via astrologie goed te zien. Het is fijner iets te weten dan altijd maar weer afwachten, een gewaarschuwd mens telt voor twee. 

De horoscoop

 De horoscoop geeft de stand aan van zonmaan en planeten op een bepaald moment en op een bepaalde plaats, deze plaats is dan in een bepaald gebied in het heelal dat wij verdeeld hebben in 12 gedeeltes en de namen hebben gegeven van onze sterrenbeelden: ram, tweeling, stier etcetera. Deze standen worden geplaatst in een kader van huizen. Die huizen zijn eigenlijk een projectie van de twaalf tekens op aarde, meestal gerekend vanaf de ascendant. Een horoscoop is een momentopname van de stand van de planeten. Hier halen wij als astrologen informatie uit. Het meest bekend is de geboortehoroscoop (radix), waarmee je een persoonlijkheidsanalyse maakt. Ook kun je een horoscoop maken van en gebeurtenis, bedrijf, een vraag, van een relatie, vooruitzicht/tendensen van een maand (lunar) of van een jaar (solar). Een horoscoop kun je het beste vergelijken met een gebruiksaanwijzing. Het geeft inzicht in een bepaalde situatie of  jouw moeilijkheden, jouw drijfveren en tendensen. Je kunt het ook zien als navigatie, je weet een beetje waar je heen gaat en wat je een beetje kunt verwachten. Door hoofdzaken van bijzaken te scheiden en een heldere vertaalslag te maken van de horoscoop naar wie jij bent, kan de astroloog je wegwijs maken in je eigen complexe binnenwereld. 

Toekomst voorspellen?

 Kunnen wij als astrologen de toekomst voorspellen? Ja en nee, we kunnen tendensen aangeven. We kunnen zien waar je je bevindt in dit leven. Met bevinden bedoel ik, trek je je nu juist terug, kun je een moeilijk periode verwachten of juist een fijne. Het zijn meer richtingen. We kunnen b.v. zeggen dat er verandering of afstand komt in een bepaalde relatie. Dit hoeft dan geen scheiding te zijn, bij de één wel en bij de ander niet, ook al is dit astrologisch hetzelfde aspect, het zal voor iedereen vaak weer anders uitwerken, maar de tendens (afstand of verandering) blijf wel hetzelfde. De klassieke uurhoek astrologie kan echt vragen beantwoorden (komt hij bij mij terug of verkoop ik mijn huis, krijg ik deze baan), na 2 jaar ervaring vind ik deze niet zo betrouwbaar en werk ik daar ook niet zo graag mee. Ik blijf liever dan kijken naar het onderwerp wat het doet in de horoscoop. Welke kant gaat het op en wat kunnen ze daar ongeveer mee verwachten (met wel in mijn achterhoofd de klassieke uurhoek astrologie). Verwacht dus geen pasklaar antwoord. Wij voorspellen niet letterlijk, geven alleen maar richtingen aan en tendensen van wat je zou kunnen verwachten. Toch geeft dit veel rust en houvast en geeft het ook een verklaring waarom bepaalde dingen ons zijn overkomen, want wat astrologen heel goed kunnen is terug kijken en kijken waarom iets is gebeurd en wanneer bepaalde ellende/tegenslag ophoudt. We kennen allemaal wel dat je zo’n periode hebt dat je denkt gelukkig ik heb het gehad en dan boem voor je het weet zit je weer in de ellende, dit is astrologisch vaak goed te verklaren en dan kunnen we ook kijken of er nog je eventueel nog meer kunt verwachten en waar het mee te maken kan hebben. Ook kunnen we aangeven dat na een bepaalde periode (wij kunnen dan de datum meegeven) weer een veel beterde periode zal volgen. Mensen worden daar vaak rustiger van en kunnen ook veel beter door de nog moeilijke periode komen. Ze weten nu waarom en weten ook wanneer ze beter kunnen verwachten. Wij willen vaak een verklaring waarom overkomt mij dit? Natuurlijk kunnen wij dit dan vaak astrologisch uitleggen. Het is dan niet de oplossing, het probleem blijft maar het kan wel rust geven.